Bli av med kvalster i flugkulturer inom två generationer

För ett tag sedan upptäckte jag att jag hade fått kvalster i flugkulturerna. Just den här arten är så liten att man även med förstoringsglas har svårt att se djuren men efter ett tag bildas ett brunt damm runt flugkulturerna (som hos mig står på en hylla med parafinolja för att kvalstren inte ska kunna springa mellan kulturerna).

Jag funderade ett tag på hur jag skulle kunna bli av med pestilensen och nu har jag hittat ett sätt som jag tror är optimalt. Redan på första försöket verkar inga kvalster finnas kvar alls. Metoden är en vidareutveckling av ett tips som kom upp här på pilgift.se för ett tag sedan (om jag minns rätt).

Du behöver: En tesil, parafinolja, en tesked, en infekterad flugkultur och de vanliga ingredienserna för att göra din favoritflugsmet.

Steg 1: Sätt igång en ny kultur, nedan kallad A. Bry dig inte om kvalstren. (Om du har en kultur som är någon vecka gammal kan du hoppa över det här steget.)

Steg 2: Vänta tills kultur A innehåller en hel del larver, dvs ungefär en vecka. Gör en ny burk B med flugsmet som vanligt, men se till att du inte kontaminerar smeten med kvalster. T.ex. kan du göra smeten när du har duschat på morgonen och innan du pysslar med terrarierna, matar grodorna e.dyl.

Steg 3: Stryk en hyfsat mängd parafinolja på händerna så att inga kvalster kan transporteras till burk B via dina händer i steg 5 nedan. Tag nu en tesked med smet och larver från kultur A. Fyll smeten i tesilen och spola under rinnande vatten tills det allra mesta av smeten är borta och det bara finns larver kvar. (Att ha kvar lite smetrester, t.ex. större delar som inte passerar silen, gör inget.) Redan det här steget borde döda eller spola bort nästan alla kvalster, men vi vill vara helt säkra och fortsätter därför så här:

Steg 4: Häll en ordentlig mängd parafinolja över larverna. Låt dem bada i oljan upp till en minut (säg minst 30 sek). Spola sedan bort det mesta av oljan mha rinnande vatten. Vitsen är att parafinoljan kväver kvalster, flugor och andra insekter, men larverna klarar sig galant enligt mina försök.

Steg 5: Häll larverna över till burk B. Den är nu kvalsterfri. Vänta tills flugorna kläcks och sätt nya kulturer med dem. Det kommer inte att bli allt för många flugor i burk B (om du inte inväntar andra generationen) men de räcker till för att sätta minst en ny kultur, och då blir det fart på din flugodling igen.

Självklart borde du se till att inte infektera kulturerna igen, t.ex. genom att ta i burk B för att kolla hur det går med den efter att du har hanterat gamla infekterade kulturer eller rotat i terrarierna.

Lycka till!