Sida 1 av 1

Vild vitmossa i substratet?

Postat: 16 apr 2018, 12:14
av Hrpgyn
Hej! Är det någon här som har plockat vild vitmossa till sin substratblandning? Hur gör man bäst för att sterilisera den? Skölja, torka och frysa är min plan men jag vet inte om det räcker.
Eller är det en onödig risk och bättre att bara köpa i butiken? Det sista jag vill är att mina kommande grodor drar på sig någon infektion eller annat dåligt.

Re: Vild vitmossa i substratet?

Postat: 16 apr 2018, 14:01
av BengtO
Har ofta använt "vild" vitmossa. Men bara som substrat för plantering av växter. Har aldrig brytt mig om att sterilisera. Största risken skulle väl vara att få in nåt trevlig litet kryp. Skulle undvika vitmossa i bottensubstratet. Det är bättre att använda nåt grovt material som dränerar bra och inte blir för blött.

Re: Vild vitmossa i substratet?

Postat: 17 apr 2018, 01:08
av Hrpgyn
Min tanke var att göra en falsk botten av lecakulor och på det en blandning av kokosfiber, pinjebark, kol, vitmossa och sand. Sen plantera ett tunt lager terrariemossa och på med boklöv. Tror du det kommer bli för blött?

Hur ser dina bottnar ut? :)

Re: Vild vitmossa i substratet?

Postat: 17 apr 2018, 15:47
av BengtO
Botten blir alltid för blöt. Jag hade skippat terrariemossan iaf. Jag har stora leca, bark och löv som botten.

Re: Vild vitmossa i substratet?

Postat: 17 apr 2018, 19:50
av FrankD
BengtO skrev:
17 apr 2018, 15:47
Botten blir alltid för blöt. Jag hade skippat terrariemossan iaf. Jag har stora leca, bark och löv som botten.
Precis så. Enkelt och fungerar bäst.

Re: Vild vitmossa i substratet?

Postat: 17 apr 2018, 19:52
av Hrpgyn
Är det inte svårt att få saker att växa i det?

Re: Vild vitmossa i substratet?

Postat: 17 apr 2018, 21:34
av FrankD
Hrpgyn skrev:
17 apr 2018, 19:52
Är det inte svårt att få saker att växa i det?
Tvärt om. De allra flesta växterna vill ha bra dränering. Dessutom är många av de vi har epifyter i naturen eller gillar näringsfattigt substrat.