FAQ (Nybörjarfrågor)

Övriga diskussioner.
admin Frank
Site Admin
Site Admin
Inlägg: 331
Blev medlem: 22 jan 2008, 23:02
Grodor Arter/varianter: 0
Växter till salu: 0
Kontakt:

FAQ (Nybörjarfrågor)

Inlägg av admin Frank » 01 okt 2010, 20:43

Följande råd är generella och riktar sig främst till nybörjaren.
Du som saknar en vanlig fråga eller har synpunkter på informationen nedan är välkommen att skicka ett PM till Admin.

Vilka är bra nybörjararter?
Dendrobates leucomelas, D. auratus, D. tinctorius och Epipedobates antonyi är de typiska arter som rekommenderas att börja med eftersom de är förhållandevis robusta.

Vilka arter kan jag hålla tillsammans?
Om terrariet inte är ovanligt stort rekommenderas normalt en art per terrarium. Vissa arter kan dock fungera ihop, beroende på terrariets mått och inredning. Viktigt är i alla fall att undvika risken för hybrider mellan olika arter eller olika varianter av samma art. Därför ska för säkerhets skull inga arter från samma släkte eller varianter av samma art blandas.

Hur stort ska terrariet vara och hur många grodor kan jag ha i det?
Det beror på art, storlek, om arten klättrar mer eller mindre, osv. Normalt gäller ju större desto bättre, förutsatt att tillräckligt med mat finns. För de större arterna (t.ex. D. tinctorius) bör bottenytan minst vara 50x50 cm, för små arter räcker normalt 40x40 eller ännu mindre. Höjden bör vara minst 50 cm, för klättrande arter gärna högre. Högre terrarier har även fördelen att man kan ha lite större växter.
I de nämnda storlekarna är det normalt bäst att hålla (könsmogna) grodor parvis. På det sättet undviks bråk mellan konkurrerande grodor och deras beteende kan studeras utan problem. Grupper kan dock (beroende på art) fungera bra i större terrarier. Ofta köper man en grupp av icke könsbestämda djur för att sedan behålla ett bra fungerande par och sälja de övriga.

Hur mycket och vilken mat behövs?
Man brukar mata grodorna i stort sett varje dag, så mycket att några enstaka foderdjur finns kvar vid nästa matning. Äldre och större grodor räcker det att mata varannan dag om de får ordentligt varje gång. Standard är bananflugor, hoppstjärtar, ärtbladlöss och tropiska gråsuggor. De flesta arterna klarar inte mat som är större än några få millimeter. Bananflugor används eftersom de är mest produktiva och enkla att odla (se app.php/pilgift/43475 och forum/viewtopic.php?f=13&t=1697), men de är inte särskilt bra foder och bör kompletteras med hoppstjärtar et al., som även behövs för att föda upp nyuppstigna grodor. Bananflugor bör dessutom skakas i kalk- och vitaminpulver vid varje matning. Om man lyckas etablera en population av hoppstjärtar och gråsuggor i terrariets bottensubstrat är det bara bra. På sommaren är det en bra idé att ofta mata med s.k. ängsplankton som kan fångas med en fjärilshåv på ängar och gräsmattor, eller man klipper av kvistar med bladlöss på. Se bara till att inte råka ut för foderdjur som kan ha kommit i kontakt med bekämpningsmedel e.dyl.

Är en vattendel nödvändig? Farlig?
Hög luftfuktighet genom regelbundet "regn" är normalt viktigast för pilgiftsgrodor, men de uppskattar ändå att ha tillgång till små vattensamlingar. En större vattendel brukar de inte dra nytta av, men den är inte farlig heller så länge man ser till att grodorna har möjlighet att utan problem ta sig ur vattnet ifall de t.ex. skulle ramla i.

Hur mycket ljus vill de ha? Är UV viktigt?
Den naturliga dygnsrytmen nära ekvatorn är 12/12. Grodorna behöver inte starkt ljus för att trivas men bra belysning är ändå att föredra både för växternas skull och eftersom vi vill kunna se grodorna. Vid bra belysning är det extra viktigt att se till att grodorna har gömställen och lämpliga växter för att ta skydd.

UV är omdiskuterad. Några är övertygade om att UV ger bättre färger och bättre överlevnad hus yngel, men funktionen är oklar. Vi vet inte om grodorna ser UV, och gör dom det kan det betyda att dom ser bytesdjur o.s.v. på ett helt annat sätt än vi gör. Viktigt är dock i varje fall att inse att grodor inte är ökendjur, d.v.s. det ska i så fall vara jämförelsevis lite UV.

Finns det bra litteratur om dendrobatider?
"Grodbibeln" är
Poison Frogs. Lötters, Jungfer, Henkel, Schmidt. Chimaira 2007.
En lista med fler böcker finns här.

Var hittas mer information på nätet?
Här på hemsidan förstås ;) , t.ex. under Nyttigheter eller Länkar.

Har inga grodor just nu!

Låst

Återgå till "Övrigt"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster