fundering om temperatur & kön

Frågor och diskussioner om pilgiftsgrodor.
Miia
Inlägg: 15
Blev medlem: 23 mar 2019, 20:20
Började med grodor år: 2019
Ort: Linköping
Har gillat: 18 gånger
Grodor Arter/varianter: 3
Växter till salu: 0

fundering om temperatur & kön

Inlägg av Miia » 01 maj 2020, 18:48

Funderade lite...

Vissa djur ( sköldpaddor, ödlor, krokodiler mm ) avgör temperaturen under äggens mognad vilket kön det blir på avkomman, är detta något som även existerar hos grodor?
Någon som vet eller testat om temperaturen kan vara avgörande under utvecklingen?

Användarvisningsbild
FrankD
Styrelse
Styrelse
Inlägg: 4141
Blev medlem: 01 feb 2008, 22:31
Började med grodor år: 2007
Ort: Umeå
Har gillat: 109 gånger
Blivit gillad: 414 gånger
Grodor Arter/varianter: 11
Växter till salu: 0
Kontakt:

Re: fundering om temperatur & kön

Inlägg av FrankD » 09 maj 2020, 10:10

Jag tror inte att sådant är känt för pilgiftsgrodor. Normalt brukar man få både honor och hanar. Effekten kan alltså inte vara särskilt utpräglad om den ens finns. Ett undantag är möjligen O. pumilio "Blue Jeans" (som enligt DendroBase precis som O. pumilio "Escudo" egentligen inte är pumilio). Där har många upptäckt att de allra flesta ungarna är hanar, vilket knappast kan vara så i naturen. Det kan alltså ha att göra med temperatur eller andra omvärldsfaktorer, men jag har inte hört något om genomförda försök.

HåkanP
SDS-medlem
SDS-medlem
Inlägg: 862
Blev medlem: 21 jul 2010, 21:42
Började med grodor år: 2010
Ort: Kallhäll
Har gillat: 14 gånger
Blivit gillad: 10 gånger
Grodor Arter/varianter: 7
Växter till salu: 0

Re: fundering om temperatur & kön

Inlägg av HåkanP » 17 maj 2020, 13:45

Har gjorts några få studier på några få salamander arter och de är ju också amfibier. Någon nämnde en groda vet jag och det är svårt att glömma, för den grodans kromosomer uppträde oväntat. Resultat vart manlig och kvinnlig avkomma, samt hen... Men hen var inte helt steril fast kunde bara få avkomma åt en eller andra hållet beroende på kromosomer. Finns en ju några arter inom Gekko släktet som har lite konstigheter för sig, mest känd för oss pilgiftare är ju Jungfrugeckon. Samma sak är vanligare och mer känd inom akvarium hobbyn med fiskar som byter kön o.s.v.

Angående salamandrar tyder de studierna på att avkomman blir fler utav eller även uteslutande ett kön om en viss övre temperatur passeras precis som med reptiler ex. och tvärt om, fler av andra könet då det blir svalare. Det är olika temperatur gränser för varje art och intressantast är att hos flertalet av de få testade arterna blir det 100% hanar när det går förbi övre gränsen, men hos någon testgrupp infångade på en lokalitet blev det 100% honor hos den arten men i en annan grupp/lokalitet av samma art blev det som de andra arterna, mest manlig avkomma.
Bara kvinnlig avkomma är väldigt sällsynt annars då det är lägre temperatur som ger mer kvinnliga avkomma, men reptiler och amfibier blir ju slöa, går i dvala o.s.v. när temperaturen sjunker. Men man kan förmoda att "normal temperatur" för arten ska ge en naturlig mix av kön, något lägre mer kvinnlig avkomma och blir avkomman bara manlig så har förmodligen de växt till sig i en för hög temperatur.
"Time flies like an arrow
Fruit flies like bananas"

Miia
Inlägg: 15
Blev medlem: 23 mar 2019, 20:20
Började med grodor år: 2019
Ort: Linköping
Har gillat: 18 gånger
Grodor Arter/varianter: 3
Växter till salu: 0

Re: fundering om temperatur & kön

Inlägg av Miia » 22 maj 2020, 22:26

Intressant :) Tack Håkan

Skriv svar

Återgå till "Pilgiftsgrodor"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst