Sida 1 av 1

Tillverkning av pilgift

Postat: 06 apr 2018, 08:19
av Kungsilvia
Hej. Vet inte alls om detta är rätt forum...Håller på att försöka skriva en fantasysaga och undrar hur det går till att tillverka pilgift? Har fått för mig att pilar ströks mot ryggen på grodor för att göra dem giftiga, men finns det möjlighet att utvinna pilgift som man sedan lagrar för framtida bruk?
Haha Känner mig nästan som en terrorist som letar bombrecept på nätet...:) men men...

Re: Tillverkning av pilgift

Postat: 06 apr 2018, 08:50
av jsl

Re: Tillverkning av pilgift

Postat: 06 apr 2018, 11:08
av tropfrog
Dock så tyder allt på att naturfolken i Sydamerika främst använde curare för att göra sina pilar giftiga. Det är ett växtbaserat gift som troligtvis går att bereda och förvara i ett kärl. Mycket mer praktisk än att ha en groda i väskan :)

Så jag tror att du är ute på fel spår. Googla curare istället så tror jag att du hittar mer av det du söker.

Mvh
Magnus

Re: Tillverkning av pilgift

Postat: 21 maj 2018, 13:35
av Triana
Jupp, cuarare är antagligen mer vanligt och utbrett över fler stammar. Det är lättare att få tag i (folken vet var dessa växter finns då de är farliga i levande form också) och har avsevärt bättre hållbarhet... Det är en alkaloid och som museiföremål skall det vara märkt som "mycket farligt att hantera" i minst 100 år.. i realiteten varierar hållbarheten kraftigt pga tillexempel oxidering, normalt förvarade man det i krukor utvändigt fodrade med fettat läder (iaf i de kulturer jag råkat stöta på då jag tvingats läsa en del antropologi under min tid som arkeolog) eller i Gourds, vet inte hur man översätter det men det är en ihålig växtkropp, faktiskt en av de första växter människan odlar eftersom man använder den för att förvara vatten i.

Att utvinna pilgift är litet mer krångligt (jag vill faktiskt inte förklara det) jag kan dock säga att du kommer behöva en ny groda när du behöver mer gift, chansen att den överlever proceduren är låg.