Vild vitmossa i substratet?

Terrariets utformning, teknik, ljus, värme, ventilation osv...
Hrpgyn
Inlägg: 13
Blev medlem: 08 apr 2018, 16:37
Började med grodor år: 2018
Ort: Uppsala
Har gillat: 2 gånger
Blivit gillad: 2 gånger
Grodor Arter/varianter: 0
Växter till salu: 0

Vild vitmossa i substratet?

Inlägg av Hrpgyn » 16 apr 2018, 12:14

Hej! Är det någon här som har plockat vild vitmossa till sin substratblandning? Hur gör man bäst för att sterilisera den? Skölja, torka och frysa är min plan men jag vet inte om det räcker.
Eller är det en onödig risk och bättre att bara köpa i butiken? Det sista jag vill är att mina kommande grodor drar på sig någon infektion eller annat dåligt.

Har inga grodor just nu!

BengtO
Styrelse
Styrelse
Inlägg: 1498
Blev medlem: 01 feb 2008, 13:03
Började med grodor år: 1986
Ort: Stockholm
Har gillat: 12 gånger
Blivit gillad: 114 gånger
Grodor Arter/varianter: 35
Växter till salu: 0

Re: Vild vitmossa i substratet?

Inlägg av BengtO » 16 apr 2018, 14:01

Har ofta använt "vild" vitmossa. Men bara som substrat för plantering av växter. Har aldrig brytt mig om att sterilisera. Största risken skulle väl vara att få in nåt trevlig litet kryp. Skulle undvika vitmossa i bottensubstratet. Det är bättre att använda nåt grovt material som dränerar bra och inte blir för blött.

Visa mina grodarter/varianter till försäljning

Hrpgyn
Inlägg: 13
Blev medlem: 08 apr 2018, 16:37
Började med grodor år: 2018
Ort: Uppsala
Har gillat: 2 gånger
Blivit gillad: 2 gånger
Grodor Arter/varianter: 0
Växter till salu: 0

Re: Vild vitmossa i substratet?

Inlägg av Hrpgyn » 17 apr 2018, 01:08

Min tanke var att göra en falsk botten av lecakulor och på det en blandning av kokosfiber, pinjebark, kol, vitmossa och sand. Sen plantera ett tunt lager terrariemossa och på med boklöv. Tror du det kommer bli för blött?

Hur ser dina bottnar ut? :)

Har inga grodor just nu!

BengtO
Styrelse
Styrelse
Inlägg: 1498
Blev medlem: 01 feb 2008, 13:03
Började med grodor år: 1986
Ort: Stockholm
Har gillat: 12 gånger
Blivit gillad: 114 gånger
Grodor Arter/varianter: 35
Växter till salu: 0

Re: Vild vitmossa i substratet?

Inlägg av BengtO » 17 apr 2018, 15:47

Botten blir alltid för blöt. Jag hade skippat terrariemossan iaf. Jag har stora leca, bark och löv som botten.

Visa mina grodarter/varianter till försäljning

Användarvisningsbild
FrankD
Styrelse
Styrelse
Inlägg: 3698
Blev medlem: 01 feb 2008, 22:31
Började med grodor år: 2007
Ort: Umeå
Har gillat: 68 gånger
Blivit gillad: 239 gånger
Grodor Arter/varianter: 9
Växter till salu: 0
Kontakt:

Re: Vild vitmossa i substratet?

Inlägg av FrankD » 17 apr 2018, 19:50

BengtO skrev:
17 apr 2018, 15:47
Botten blir alltid för blöt. Jag hade skippat terrariemossan iaf. Jag har stora leca, bark och löv som botten.
Precis så. Enkelt och fungerar bäst.

Visa mina grodarter/varianter till försäljning

Hrpgyn
Inlägg: 13
Blev medlem: 08 apr 2018, 16:37
Började med grodor år: 2018
Ort: Uppsala
Har gillat: 2 gånger
Blivit gillad: 2 gånger
Grodor Arter/varianter: 0
Växter till salu: 0

Re: Vild vitmossa i substratet?

Inlägg av Hrpgyn » 17 apr 2018, 19:52

Är det inte svårt att få saker att växa i det?

Har inga grodor just nu!

Användarvisningsbild
FrankD
Styrelse
Styrelse
Inlägg: 3698
Blev medlem: 01 feb 2008, 22:31
Började med grodor år: 2007
Ort: Umeå
Har gillat: 68 gånger
Blivit gillad: 239 gånger
Grodor Arter/varianter: 9
Växter till salu: 0
Kontakt:

Re: Vild vitmossa i substratet?

Inlägg av FrankD » 17 apr 2018, 21:34

Hrpgyn skrev:
17 apr 2018, 19:52
Är det inte svårt att få saker att växa i det?
Tvärt om. De allra flesta växterna vill ha bra dränering. Dessutom är många av de vi har epifyter i naturen eller gillar näringsfattigt substrat.

Visa mina grodarter/varianter till försäljning

Skriv svar

Återgå till "Terrarium och teknik"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst