A.pepperi Orange (Understory)

Allmänt om släktet Ameerega
Släktet Ameerega består av grodor som främst kopplas till flodlandskapen i de östligare delarna av Anderna. Två arter förekommer även i Kolombia, väster om Anderna, men det är ännu osäkert om dessa verkligen hör till släktet Ameerega.
De flesta Ameerega anses vara marklevande, fastän många övernattar på blad ovan marknivå. Ett gemensamt kännetecken för dessa grodor är att huden på bakkroppen är tätt och jämnt granulär, eller vårtbeklädd. Andra kännetecken som är kännspaka inom släktet är en ljus dorsal-linje som är mer eller mindre framträdande och hos endel även signalfläckar i bakbenshålan, beroende på vilken grupp inom släktet grodorna tillhör. Det intressanta är att man inom släktet finner både färggranna arter t. ex. A. cainarachi, och bruna, relativt intetsägande arter (A. altamazonica). Grodorna inom släktet är högljudda, och har både drill och visslingar på repertoaren, tom Epipedobates anthonyi förlorar mot en del av dessa. Faktum är att flertalet Ameerega tidigare räknades till just släktet Epipedobates . Storleken på grodorna varierar, men allmänt är alla större än 30mm. Av de grupperna man nu räknar inom släktet är picta-gruppen (som numera inberäknar petersi-gruppen) minst i storlek, medan trivittata-gruppen är störst med sin storlek på närmare 50mm. En del av arterna kommer från höglandet och kräver lägre temperaturer än andra i terrariesammanhang, dock finns det motstridig information gällande detta, en del anser att värmen inte har så stor betydelse. Det samma gäller behovet av rinnande vatten.

Allmänt om arten
Namn:

Ameerega pepperi (Brown & Twomey, 2009), tidigare A. bassleri

Beskrivning:

Huden är granulär, eller vårtaktig, grundfärgen är svart. Skiljer sig utseendemässigt ytterst lite från A. bassleri. Läte, genetik och habitatval och Mark Pepper var orsakerna till att pepperi gavs eget artstatus. Färgtäckningen går från gult i norr till orange och vidare söderut nästan rött.

Naturlig livsmiljö:

A. pepperi hittas i de övre regionerna av Huallaga valley, ungefär mellan städerna Juanjui och Tocache. Kan eventuellt finnas mera vidspritt över hela Cordillera Azul. Hör hemma på höjder mellan 380 m och 1000 m
ovan havet. Håller till vid floder.

Storlek:

Hanar -> 35mm Honor -> 42mm

Kan fungera i grupp:

Ja. Beroende på terrariestorlek.

Terrariumtyp:

Typ 1 - högt terrarium
Typ 3 - för arter som vill ha rinnande vatten

Arten skuttar mycket och kan lätt skada sig i ett för litet terrarium. Rinnande vatten lär skall vara positivt, men andra anser att det inte är nödvändigt.

Externa länkar:

http://www.dendrobates.org/pepperi.html
http://www.dendrobase.de/html/D_ameerega_pepperi.html
http://www.understoryenterprises.com/da ... ga-pepperi
https://www.youtube.com/watch?v=Pc1w7keKv3s

Specifik information om varianten
Namntillägg:
Denna variant brukar kallas A.pepperi Orange (Understory).

Bild

Särdrag jämfört med den allmänna artbeskrivningen:
Beskrivning.

Externa länkar:
Ev. länkar som rör denna variant.

Bildsök på Google
Editera denna sida eller lägg till flera bilder