Här finns växter som fungerar i pilgiftsterrarier.

Om du har växter som du tycker passar som inte finns att lägga till i kontrollpanelen, så gå till Växtbeskrivningar och skapa en ny tråd med den växt du tycker passar och pm:a webmaster. Om du inte vet vad du har för växt. Kan du fråga i tråden Växt-identifieringstråden, innan du skapar den nya tråden.

filtrera på namn

Bromelior ()

Neoregelia Cheers

En hybrid. Mycket användbar. Ju mer ljus ju kompaktare växtsätt och rödare färger. Lätt.

Classeman´s fru 0:4:, Cloud 1:0:, Dashivas 1:0:, Peter.Lindolm 0:2:,

Totalt: 8 (2:6:)Neoregelia Midas

Tjusig Neo-hybrid, som med bra ljus får intensivt lila blad. Blir ca 20-25 cm i diameter.Neoregilia tigrina

En vackert randig bromelia som håller sig liten även i terrariet. Bildar djupa veck där grodor lätt kan lämna av sina yngel.

AndreasIle 2:0:, TobiasB 2:2:,

Totalt: 6 (4:2:)Philodendron ()

Philodendron micans

En klättrande Philodendron från Panama. Får decimeterstora mörkgröna sametslika blad.

Cloud 1:0:, TobiasB 2:1:,

Totalt: 4 (3:1:)Philodendron petatum

Denna klättrande Philodendron har blad som är ca 10cm i diameter. Skjuter luftrötter och har ett dekorativt yttre.Orkidéer ()

Bulbophyllum biflorum

Epifytisk orkidé som förutom blomman är rätt lik B. lepidum i både utseende och skötsel. Funkar mycket bra i regnskogsterrariet utan att ställa särskilda krav. Växten (bulb plus blad) blir gissningsvis 12 cm lång. Behöver inte planteras utan kan t.ex. bindas fast på en gren eller klämmas fast på ett lämpligt ställe. Det räcker om rötterna får lite fuktighet på sig när det regnar. Förökar sig sakta men säkert och blommar lite då och då.

Cloud 0:4:, TobiasB 1:0:,

Totalt: 5 (1:4:)


Växter finns till salu (klicka för att visa)


Bulbophyllum lepidum

Epifytisk orkidé som funkar mycket bra i regnskogsterrariet utan att ställa särskilda krav. Växten (bulb plus blad) blir gissningsvis 11 cm lång. Behöver inte planteras utan kan t.ex. bindas fast på en gren eller klämmas fast på ett lämpligt ställe. Det räcker om rötterna får lite fuktighet på sig när det regnar. Förökar sig sakta men säkert och blommar regelbundet.

TobiasB 1:0:,

Totalt: 1 (1:0:)Ludisa discolor

En sk jordorkidee. Dvs ingen epifyt utan planteras direkt i bottenmaterialet. Är nån slags variant som är mindre och utan de rosa linjerna på bladen. Dessutom doftar blommorna. Grenar sig och bildar en liten buske. Mycket lättskött och användbar.

Classeman´s fru 0:2:, MoaRåh 3:0:,

Totalt: 5 (3:2:)Masdevallia ventricosa

Denna orkidé växer i centrala Ecuador på Andernas västra sluttningar på höjder runt 1450 till 2000 meter. Det är en epifytiskt växande miniatyrorkidé som trivs i både varma och kalla temperaturer. Den har små vitgröna blommor.

Classeman´s fru 0:2:, TobiasB 1:0:,

Totalt: 3 (1:2:)Suckulenter ()

Övriga klätterväxter ()

Alsobia dianthiflora

Alsobia dianthiflora är en härlig klättrande växt som får mycket fina ludna vita blommor. Blommorna är betydligt större än bladen. Bladen är ludna och går i ljus- till mörkgrönt. Växten härstammar från Centralamerika och trivs i halvskuggiga till ljusa förhållanden, dock ej för starkt ljus. En mycket bra nybörjarväxt.

Cloud 1:0:, TobiasB 2:5:, tropfrog 1:0:,

Totalt: 9 (4:5:)


Växter finns till salu (klicka för att visa)


Begonia elaeagnifolia 'Schulzei'

Har små vitarosa blommor.

Classeman´s fru 0:2:, Cloud 2:0:, Hippoear 0:5:, Jolo 1:0:, PatrikNo 0:0:, SvAmP 0:4:, TobiasB 2:2:,

Totalt: 18 (5:13:)


Växter finns till salu (klicka för att visa)


Begonia sp. 1

En oidentifierad begonia, nån som vet? Små brunröda blad. Rankväxande på en mycket tunn, trådliknande stam. Mycket dekorativ, speciellt om den är planterad högt upp i terrariet och hänger ner. Inte så lätt. Känslig mot torka och allmänt nyckfull. Har aldrig blommat i mina terrarier.Epipremnum sp. 1

En fin grön klättrare från släktet Epipremnum, samma släkte som den populära Gullrankan, Epipremnum aureum. Rankan växer bra och ganska snabbt, vilket gör den lättskött. Bladen blir decimeterstora. Denna art är från Panama.

TobiasB 5:3:,

Totalt: 8 (5:3:)Ficus pumila 'Quercifolia'

Denna form av Ficus pumila växter, till skillnad från den vanliga pumila, inte som ett galet ogräs. Den bildar en fin matta över på bakgrunden. Bladen är dessutom väldigt vackra. Växten kommer från östra Asien.

AndreasIle 1:0:, Cloud 1:2:, Hippoear 0:5:, MoaRåh 1:0:, Nelum 0:0:, Peter.Lindolm 0:100:, TobiasB 2:2:,

Totalt: 114 (5:109:)


Växter finns till salu (klicka för att visa)


Ficus punctata 'Panama'

Ficus punctata 'Panama' är en trevlig klätterväxt med mörkgröna blad. Den växer relativt sakta och bildar en fin matta på bakgrunden. Växten föredrar måttligt ljus, hög luftfuktighet och fuktig jord.

AndreasIle 1:0:, Classeman´s fru 0:2:, Cloud 1:2:, Jolo 1:0:, TobiasB 2:1:, tropfrog 1:0:,

Totalt: 11 (6:5:)


Växter finns till salu (klicka för att visa)


Pellionia argentea

Släktet Pellionia härstammar från tropiska Asien. Arten trivs i medium till hög luftfuktighet och klarar både ljusa och mer dunkla förhållanden. Växten klättrar och förgrenar sig. Bladen är svagt marmorerade och vid tillräckliga ljusförhållanden blommar den med små vippor av vita blommor.

SvAmP 0:2:, TobiasB 1:4:,

Totalt: 7 (1:6:)


Växter finns till salu (klicka för att visa)


Pellionia repens 'Pulchra'

Kallas för Panterranka i svenska handeln. Krypande och klättrande växtsätt. Kryper längs med underlaget och grenar sig. Växer långsamt med fina marmorerade blad.

AndreasIle 0:1:, Cloud 1:2:, Dogge 2:0:, Jolo 1:0:, Nelum 0:0:, Peter.Lindolm 0:10:, TobiasB 2:0:,

Totalt: 19 (6:13:)


Växter finns till salu (klicka för att visa)


Övriga växter ()

Begonia bogneri

Detta är troligtvis en hybrid(?) där bogneri ingår. Udda växtsätt. Bildar en låg buske, alltså inga rankor. Dekorativ med sina röda stjälkar och rosa blommor. Planterar mina direkt i bottensubstratet långt fram i terrariet så den inte skuggas. Ganska lätt när den etablerats sig.

Jolo 1:0:, TobiasB 1:0:,

Totalt: 2 (2:0:)Begonia corallina hybrid

En Begonia med vackra vitprickiga blad som får ljusrosa blommor som blommar i klasar. Stammen får ett bambulikt utseende. Får den mycket ljus håller den sig låg, annars sticker stammarna iväg till de når taket av terrariet där de breder ut sig och blommar. Arten kommer ursprungligen från Brasilien, men detta är en hybrid.

Classeman´s fru 0:2:, MoaRåh 2:0:, TobiasB 4:3:, tropfrog 1:0:,

Totalt: 12 (7:5:)


Växter finns till salu (klicka för att visa)


Begonia prismatocarpa

Småbladig begonia med gula blommor. Planteras med fördel epifytiskt en bit upp i terrariet. En utmärkt växt för regnskogsterrarier. Lättskött och blomvillig.

Dogge 1:0:, Jolo 0:1:, MoaRåh 1:0:, PatrikNo 0:0:, tropfrog 12:0:,

Totalt: 15 (14:1:)Begonia thelmae

Begonia thelmae härstammar från Brasilien och är en krypande Begonia. Den växer bra och förgrenar sig. Uppskattar mycket ljus och fukt och kan i dessa förhållanden växa ganska ordentligt. Klättrar även då den stöter på hinder som inte är allt för branta.

Jolo 1:0:, jsl 1:0:, MoaRåh 2:2:, TobiasB 2:2:,

Totalt: 10 (6:4:)Impatiens repens

En lågt växande, krypande tropisk ört från Sri Lanka. Denna växt finns i våta regnskogar på Sri Lanka. Den har gula blommor och små blad som bärs på röda stammar. Växer mycket och gärna då ljus och vatten finns tillhands.

Classeman´s fru 0:2:, TobiasB 1:4:,

Totalt: 7 (1:6:)Ludwigia sp super red

Ludwigia är ett släkte som växer främst under vattenytan och används därför oftast som akvarieväxter. Denna arten tar sig dock även bra på land förutsatt att det finns rikligt med fukt och ljus. Arten härstammar från Centralamerika. I terrariet bildar växten klasar som gärna hänger ner från grenar och från bakgrunden. Bladen blir extremt röda, framförallt på undersidan. Mycket fin växt som håller sig kompakt.Maranta leuconeura

Bra växt om man vill fylla ut en del av terrarie. Lätt att gallra.

Cloud 1:0:, Nelum 0:0:,

Totalt: 1 (1:0:)Pilea cadierei

Kommer ursprungligen från Kina och Vietnam. Den har mörkgröna ovala blad, varje blad har fyra upphöjda silvriga fält, därför kallas den ofta aluminiumplanta på svenska. Klarar både ljusa och lite dunkla förhållanden. Håller sig liten på dunkla halvfuktiga platser, men kan växa kraftigt om den får mer vatten.

Classeman´s fru 0:2:, Cloud 1:2:, TobiasB 3:3:,

Totalt: 11 (4:7:)


Växter finns till salu (klicka för att visa)


Pilea nummulariifolia

Pilea nummulariifolia härstammar från Karibien och Centralamerika. I terrariet fungerar den som en god marktäckare men tar också chansen att klättra också, om den får möjlighet. Växer mycket om den får tillräckligt med ljus och vatten.

TobiasB 2:5:,

Totalt: 7 (2:5:)Selaginella uncinata 'Blue'

Selaginella är ett släkte mosslummrar som växer i nästan alla världens tropiska regioner. De har ofta ett krypande växtsätt med sina små bladplymer och ofta en central stam. Släktet trivs ofta bra i skuggiga fuktiga miljöer. Denna art kommer från Kina och får, i skuggiga miljöer, vackert blåskimrande blad. I starkt ljus blir den röd.

AndreasIle 0:3:, Cloud 1:6:, Nelum 0:0:, TobiasB 2:3:,

Totalt: 15 (3:12:)


Växter finns till salu (klicka för att visa)


Syngonium weindlandii

Vackra sammetsskimrande blad. Användbar på olika nivåer i terrariet. Bildar efter ett tag en ranka. Lätt.

Cloud 1:1:, Jolo 1:0:,

Totalt: 3 (2:1:)


Växter finns till salu (klicka för att visa)


Taxiphyllum barbieri 'Javamossa'

Javamossan kommer från Sydostasien och förekommer i handeln främst som en akvarieväxt. Den funkar dock även utmärkt på land och håller mycket fukt i sina buskiga små blad. Uppskattas av många orkidéer och blir lite mer levande än död vitmossa.

mic1004 3:0:, MoaRåh 2:0:, TobiasB 2:2:,

Totalt: 9 (7:2:)